Pilsner Urquell z tankov

Pilsner Urquell

Každý milovník piva Pilsner Urquell sníva o tom, aby si aspoň raz v živote mohol vychutnať nepasterizované pivo priamo z tanku v ležiackej pivnici plzenského pivovaru. Väčšina spotrebiteľov však doteraz nemala príležitosť také pivo ochutnať. Pilsner Urquell prináša všetkým milovníkom kvalitného piva možnosť vychutnať si pivo, ktoré je podobné pivu z ležiackej pivnice pivovaru, a to vďaka jedinečnej technológii čapovania piva – tzv. pivným tankom.

Plzeň čapovaná priamo z tanku

Pri tankovej technológii sa pivo Pilsner Urquell nečapuje z klasických sudov, ale z väčších, originálnych nerezových tankov s objemom 5 alebo 10 hl. Nepasterizované pivo dovezené z plzenského pivovaru v tepelne izolovanej cisterne sa stáča do nepriepustného sterilného vaku, ktorý je vo vnútri tanku. Tomuto systému sa odborne hovorí „bag-in-box“. Zlatý mok sa čapuje tlačením vzduchu na vak.

V čom je jedinečnosť tankového piva Pilsner Urquell?

Je nepasterizované a pritom dokonale chránené, preto je čerstvé a zachováva si svoje pôvodné vlastnosti. Je celý čas uchovávané pri rovnakej teplote, takto sa dostáva konzumentovi pivo správne vychladené na teplotu 7°C. Je z tanku čapované tlačením vzduchu na vak, takto sa pivo nedostáva do kontaktu so vzdušným kyslíkom, zároveň je štandardne nasýtené s CO2, čo zaručí jeho optimálnu rezkosť.

Tanková technológia

Vďaka tankovej technológii sa dokáže plne prejaviť osviežujúci charakter piva a to ešte viac umocňuje nenapodobiteľnú chuť Pilsner Urquell. 

Preprava z plzenského závodu do prevádzky

Tankové pivo Pilsner Urquell sa v cisternách dostáva z plzenského pivovaru priamo k zákazníkovi. Špeciálne upravené cisterny zaručujú maximálnu hygienu a zároveň uchovávajú pivo v chlade pri konštantnej teplote. Následne sa pivo stáča do tankov v prevádzke rýchlo a hygienicky.

Tanky v prevádzke

V prevádzke je pivo uložené v nerezovom tanku s objemom 10 alebo 5hl, vo vnútri ktorého je tzv. pivný vak. Pivný vak je vyrobený zo špeciálnej potravinárskej fólie, ktorá je chemicky inertná a odoláva tlakom. Fólia navyše zabraňuje prieniku kyslíka dovnútra vaku a úniku CO2 von z vaku. Pivný vak je len na jedno použitie. Pivo je v pivom vaku chránené a nie je v priamom kontakte so samotným tankom.

Čapovanie piva

Z tanku je pivo vytláčané vzduchom, ktorý je kompresorom vháňaný medzi vak a stenu tanku. Pivo sa takto nedostáva do priameho kontaktu so vzduchom ani žiadnymi plynmi, preto si zachováva pôvodné ideálne sýtenie priamo z výroby. Nemôže sa stať, aby bolo presýtené, alebo zvetralé.

Štýly čapovania piva Pilsner Urquell

Hladinka

Hladinka

Pivo čapované na „hladinku“ je typické hustou krémovou penou. Pena je na rozdiel od suchej „čapice“ mokrá a plná piva, na povrchu jemná a rovná. Po napití kreslí po stenách pohára krúžky, tzv. hladinky. Dôležité sú správne teploty čapovaného piva a skla, do ktorého čapujeme. Výsledkom je pivo s ideálnou teplotou 7°C so správnym pomerom piva a krásnej peny.

Šnyt

Šnyt

Šnyt alebo košt si doprajú gurmáni, ktorí majú najradšej na pive jeho čerstvosť. Je to tzv. malé pivo vo veľkom pohári, ktoré je načapované na jedenkrát

Mlieko

Mlieko

Pri tomto štýle čapovania naplníme pohár až po pivný okraj, krémovou až smotanovou penou, ktorá je piteľná a plná piva, na prvý pohľad pripomína pohár mlieka – z toho vychádza aj názov. Kúzlo „mlieka“ sa naplno prejaví, ak je vypité ihneď po načapovaní.